Veliuonos dvaras – lankytina vieta Jurbarko rajone

Veliuonos dvaras yra Veliuonos miestelyje, Jurbarko rajone. Tai vienas iš nedaugelio dvarų Lietuvoje, išlaikęs architektūros autentiškumą ir medines klasicizmo stiliaus dekoro formas.

Apie XVI a. viduryje Žygimantas Augustas Veliuonos miestelį užraše Barborai Radvilaitei. Vėliau dvarą valdė karalienė Bona Sforca, XVIII a. – Žemaičių seniūnas J. Poniatovskis, o Poniatovskiams užsitraukus caro nemalonę bendradarbiaujant su Napoleonu, Veliuonos dvaras perduotas Zaleskiams. Jie čia 1818–1820 m. pastate medinius klasicizmo stiliaus dvaro rūmus ir įveisė parką.

Veliuonos dvaras Veliuonos dvaras

1909 m. dvarą nupirko P. Vakselis. Po I pasaulinio karo čia veikė pradinė mokykla, 1948–1978 m. vidurinė mokykla, o dabar yra kraštotyros muziejus, supažindinantis su archeologiniais radiniais, šimtą metų skaičiuojančios mokyklos klase. Po Nepriklausomybės atgavimo dvarą atgavo paveldėtoja Vakselyte-Švarc.

Veliuonos dvaras Veliuonos dvaras

Veliuonos parkas įkurtas buvusioje dvarvietėje. Jo svarbiausias akcentas – iš kitų kraštu atvežti medžiai – juodosios ir veimutinės pušys, didžioji tuopa, glaustašakis ąžuolas, sidabrine liepa, raudonasis klevas, lenktašakis uosis, europinis maumedis, du reti gelsvažiedžiai tulpmedžiai (25 m aukščio ir 76–80 cm skersmens).

Veliuonos dvare įsikūrusioje mokykloje mokėsi būsimasis rašytojas Petras Cvirka.  Veliuonos dvare 1852 m. gegužės 26 d. gimė Vladislovas Mykolas Zaleskis.


Žiūrėti Turisto pasaulis didesniame žemėlapyje

Jums gali prireikti:
Pietų termosas Stanley Classic 0,5l

Rašyti atsiliepimą arba komentarą