16 naudingų patarimų, kad jūsų šašlykai būtų patys skaniausi
- Kepdami mėsą gamtoje, pasinaudokite proga ir į ugnį įdėkite kadagio šakelių, obels, alksnio ar vyšnios drožlių – tuomet kepsnys įgaus to augalo aromatą. Tačiau jokiu būdu negalima naudoti spygliuočių šakų ir spyglių
2. Jokios atšildytos mėsos negalima užšaldyti šaldiklyje dar kartą.
3. Iš vakaro mėsą įtrinkite garstyčių milteliais – tai ne tik suminkština mėsą, bet ir sutrumpina jos gaminimo trukmę.
4. Mėsą marinuokite sandariai užsidarančiame plastikiniame inde, žiūrėkite, kad marinatas semtų mėsą. Jokiu būdu nenaudokite to paties marinato antrą kartą – skonis bus daug prastesnis.
5. Prieš pradedant kepti mėsą marinatą reikia nuvalyti, nes šlapia mėsa neapskrunda. Tam galima naudoti tiesiog popierinį rankšluostį.
6. Jei trūksta laiko paruošti marinatui, tam puikiai tiks įvairūs prieskoniai ir jų mišiniai. Įtrinkite mėsą mėgstamų prieskonių, druskos ir juodųjų pipirų mišiniu, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, palikite bent 30 minučių ir tuomet kepkite.
7. Prieš kepdami ant grotelių šonkaulius iš abiejų pusių pašlakstykite saulėgrąžų aliejumi, tai suteiks jiems švelnesnį skonį
8. Jei norite, kad mėsa iškeptų greičiau ir būtų sultingesnė, ją būtina prieš kepant gerai „išmasažuoti“.
9. Įsiminkite, kad mėsa bus daug sultingesnė, jei kepsite didelį jos gabalą, o ne daug mažų gabaliukų.
10. Rūgštus marinatas (citrinų sulčių, acto, sauso raudonojo vyno, svogūnų ir vitrinų sulčių mišinys) suminkština mėsos audinius ir ji tampa minkštesnė, įgauna papildomo įdomaus skonio ir kvapo.
11. Kietos mėsos problema kaipmat išnyks, jei ištrinsite ją, likus valandai iki gaminimo, degtine.
12. Minkšta jautiena mėgausitės, jei užmarinuosite ją 2–3 valandoms. Į marinatą nepabijokite įdėti kadagių uogų, citrinų arba žaliųjų citrinų griežinėlių, stambiai sukapotų česnakų. Supjaustytą mėsą apdėkite stambiais svogūnų griežinėliais, kad jautiena būtų minkštesnė.
13. Daržoves kepkite po 3 minutes iš visų pusių, tuomet apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir nuimkite nuo grotelių.
14. Ant iškeptų daržovių užbarstykite mėtų lapelių, smulkintų česnakų ir užpilkite aliejaus. Palikite, kad įsigertų skonis.
15. Ant grotelių dėkite aliejumi pateptą mėsą. Ji turi iškart imti čirškėti. Jei taip nėra, vadinasi, temperatūra per maža.
16. Jei kepsite kiaulieną – rinkitės sprandinę arba nugarinę. Geriausia kepimui naudoti sprandinės pradžią arba nugarinės galą.
Jauno gyvulio mėsa daug minkštesnė. Tai ypač aktualu, kepant karvieną.